RISK(U) #10: Lina Bjerneld / BILD

Event type: 
Other projects by NKF
Project name: 
When: 
2 Jun 2022 to 3 Jun 2022
Time: 
2/6 - 3/6 2022 Torsdag 16-20 17:00 samtal Fredag 16-19

Lina Bjerneld / BILD
Välkommen på release av måleri-zinet BILD på NKF (RIsk(u), Malongen, Nytorget

 

BILD är ett zine som ger utrymme för konstnärligt undersökande och praktik som är relaterad till måleri. BILD kommer utgöras av samarbeten i behov av ett öppet, ännu inte definierat, utrymme för att kunna formuleras och ges ut som en serie.

BILD är ett försök att definiera och uppmuntra en måleri diskussion lokalt. Vilket också skapar möjlighet för alternativa utställnings-sammanhang och samtal.

I samband visas några verk av Malin Petersson, Sigrid Sandström och Lina Bjerneld i lägenheten och ett publikt samtal mellan konstnärerna om våren och måleri. 

 

BILD Nr 1: Våren

Det intensiva i våren (att måla); som att stå på randen eller hur något nästan går itu. 

Hur den kompakta, tunga jorden spricker upp för ett mjukt grässtrå. 

- Det blir så tydligt vad som måste till, kraften / beslutsamheten, för att ens ha en minsta chans.  

Men trots detta storhetsvansinne, våren (att måla), så är våren också bara en del av en cykel, ett utdraget varande. En rad slumpartade händelser - att äta ett äpple, tappa en kärna på marken som sedan växer och blir ett träd. Eller att i tankspriddheten råka bryta av ett äppelkart så just de äpplena aldrig får växa till. 

Vad gör det med en måleriprocess; den långa livsuppgiften (att måla) och den ojämna orken i måleriarbetet, det medelmåttiga och det grandiosa. Våren som en metafor för ett skal man måste pressa sig igenom för att komma vidare, blomma ut. 

 

BIO 

Lina Bjerneld (1979) bor och verkar i Stockholm. Hon examinerades 2008 från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm där hon för närvarande arbetar som lektor. Hennes senaste utställningar innefattar Örebro Konsthall, Bonniers konsthall och en solopresentation på Konstakademien. Hon finns bland annat representerad i samlingar på Moderna Museet och Malmö Konstmuseum. Bjerneld arbetar parallellt med forskningsprojektet Institutet av reproducerbarhet finansierat av KKH.

 

Malin Petersson (1992) examinerades från Kungl. Konsthögskolan 2019 och är verksam i Stockholm

 

Sigrid Sandström (1970) tog sin master vid Yale University, 2001. Hon är för närvarande professor vid Academy of Fine Arts, University of the Arts, Helsinki. Senaste utställningar innefattar Waldemarsudde, Anat Ebgi Gallery, Los Angeles, The Armory Show 2021, New York City, Galleri Cecilia Hillström,  Bonniers Konsthall, Reykjavik Art Museum, Inman Gallery, Houston. Sandströms verk fins blanannat representerade i samlingar hos Moderna Museet, Statens Konstråd, Malmö Konstmuseum och Museum of Fine Arts, Houston.